Wednesday, July 4, 2007

...πολιτισμός?????


Απελευθέρωση 1.100 ανθρώπων που εργάζονταν σε
συνθήκες σκλαβιάς στη Βραζιλία


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1.100 άνθρωποι που εργάζονταν υπό συνθήκες που προσιδίαζαν σε σκλαβιά απελευθερώθηκαν στην μεγαλύτερη επιχείρηση των αρχών εναντίον της καταναγκαστικής εργασίας τα τελευταία χρόνια, μετέδωσαν ΜΜΕ της Βραζιλίας χθες Τρίτη.


Αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας της Βραζιλίας και δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας επέδραμαν σε φυτεία ζαχαροκάλαμου που συνέβαλε στην παραγωγή του καυσίμου της αιθανόλης στη βόρεια πολιτεία Πάρα της χώρας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιχείρηση στο πλαίσιο του λεγόμενου συστήματος razzia - της νέας δέσμευσης της κυβέρνησης να θέσει οριστικό τέλος στη σκλαβιά, το 1995.


Η εταιρία στην οποία ανήκει η φυτεία, στην πόλη Ουλιανόπολις, 250 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μπέλεμ, παράγει περίπου 40 εκατ. λίτρα αιθανόλης ετησίως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ της Βραζιλίας.
Το υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας κατέβαλε 1,8 εκατ. ρεάλ (940.000 δολάρια ΗΠΑ) ως αποζημιώσεις στα θύματα μετά την επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα περί τα τέλη του Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.


Οι άνδρες και οι γυναίκες που απελευθερώθηκαν κρατούνταν σε αποθήκες όπου αναγκάζονταν να ζουν στοιβαγμένοι σε περιορισμένο χώρο. Ο ιδιοκτήτης της φυτείας ακολουθούσε μια μέθοδο συνηθισμένη στη Βραζιλία: πωλούσε στους εργάτες και στις εργάτριες ρούχα, εξοπλισμό, τρόφιμα και φάρμακα σε τιμές πολύ υψηλότερες της αγοράς, ώστε να είναι πάντοτε χρεωμένοι και χρεωμένες σε αυτόν και να εξαρτώνται, έτσι, απολύτως από τις διαθέσεις του.


Το διαθέσιμο πόσιμο νερό που υπήρχε για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ήταν βρώμικο και είχε γεύση σκουριάς, δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις υγιεινής στη φυτεία, ενώ η εργάσιμη ημέρα άρχιζε στις τέσσερις το πρωί και τελείωνε στις 17:30, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.


Το 2006, οι αρχές απελευθέρωσαν 3.308 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από συνθήκες εργασίας παρόμοιες με σκλαβιά σε ολόκληρη τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, εκτιμάται ότι 25.000-40.000 υφίστανται παρόμοιες, επικίνδυνες συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας - παρά το γεγονός ότι η σκλαβιά επισήμως τερματίσθηκε στη χώρα ήδη από το 1888.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: