Tuesday, April 17, 2007

...ρε τον μπαγάσα!!!

Μετά από μια εξαιρετική καριέρα ως πολιτικός και πρωθυπουργός αποφάσησε να κρυφτεί.
Επειδή όμως το τσίρκο διαθέτει πολλές γνωριμίες....τον τσάκωσα!!!!
Άλλαξε όνομα σε Murray Perahia(κι αυτό ξενέρωτο ρε παιδί μου)....φόρεσε περουκίνι....πήρε και λίγα κιλά και πήγε να γαμήσει και μερικές συμφωνικές ορχήστρες....μετά την Ελλαδίτσα μας!!!

ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!!!!









Friday, April 13, 2007

ιστοριούλα



Η αφορμή για αυτό το post ήρθε από μια φίλη με την οποία συζητούσαμε τις προάλλες διάφορα πράγματα για το παρελθόν και ήρθε η κουβέντα στον Ανέστη.
Ο Ανέστης κοινός μας φίλος από τα 13, με έναν δικό του τρόπο αντιμετώπησης της ζωής ο οποίος έχει πολύ πλάκα σε ορισμένες καταστάσεις. Το περιστατικό που θυμηθήκαμε με την φίλη μου έχει γέλιο αλλά καλό είναι να σας πω 2 πραγματάκια γι'αυτόν τον άνθρωπο πρώτα.

Ο Ανέστης λοιπόν μεγάλωσε σε μια οικογένεια "χέστα κι άστα" !!!
Μηδέν συννενόηση μεταξύ τους. Μας έλεγε κατά καιρούς περιστατικά οικογενειακών τσακωμών και δεν ξέραμε αν έπρεπε να κλάψουμε ή να γελάσουμε αλλά μιας και γέλαγε αυτός(όσο κι αν τον πονούσε η φάση) γελούσαμε και εμείς. Περνούσαν τα χρόνια και η κατάσταση όλο και χειροτέρευε!



Ο Ανέστης λοιπόν ξαφνικά στο τέλος της 2ας λυκείου, που πέρασε 6 μαθήματα με 9.5 μέσο όρο στο καθένα και παρατρίχα να μείνει στον τόπο.......αποφασίζει να σπουδάσει!!!
Κάγκελο εμείς!!!!
Ρε Ανέστη, να του λέμε, αφού δεν είσαι εσύ για τέτοια, γιατί να παιδευτείς???
....και ο Ανέστης απαντούσε γελώντας....
"μαλάκες.....για να φύγω απ'το σπίτι μου γίνομαι και πυρηνικός φυσικός με ταχύρυθμα σε ένα τρίμηνο"!!!
.....εμείς απλά γελούσαμε!!!
....έναν χρόνο αργότερα ο Ανέστης είχε βγάλει 18,5 μέσο όρο και περνούσε Μηχανολόγος στην Κρήτη.Να σας πω εδώ ότι πηγαίναμε σε Πολυκλαδικό Λύκειο και τότε περνούσες στα ΤΕΙ με πολύ ψηλό μέσο όρο…. αν μπορούσες να τον βγάλεις βέβαια....θυμάμαι που είχε κάνει και το εξής ο άτιμος για να είναι σίγουρος ότι δεν θα περάσει Αθήνα.....επειδή είχε γράψει 20αρια σχεδόν σε όλα τα μαθήματα εκτός έκθεσης(όπως όλοι μας άλλωστε)....στο τελευταίο μάθημα που είχε 4 ασκήσεις λύνει τις 3 και δίνει το γραπτό του........παρατρίχα να είχε γίνει το κακό....πέρασε 2ος στην Κρήτη.....μισή μονάδα ακόμα και θα είχε περάσει από τους τελευταίους στην Αθήνα που ήταν η πρώτη του επιλογή……επειδή απλά του είχε ξηγηθεί ο πατέρας του ότι δεν θα του έδινε φράγκο για «σπουδές και μαλακίες»!...αλλά αφού το σκέφτηκε το θέμα είπε.."δε γαμιέται ο μαλάκας, καλύτερα να μην του έχω και υποχρέωση"!!
Είχε μπλέξει ο φουκαράς με έναν πατέρα εγωιστή και φιλοτομαριστή που δήλωνε Τροτσκιστής και εξαιρετικά «μορφωμένος»!!!!
Είχε διαβάσει όντως πολύ και μπορούσε να σε εντυπωσιάσει με τις γνώσεις του σε κάποια θέματα, αλλά τι να την κάνεις την μόρφωση όλων των βιβλίων όταν είσαι ιδιοτελής άνθρωπος…πάλι ζώο είσαι!
Ο πατέρας του λοιπόν είχε σε μέγιστο βαθμό τα βασικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των «ταγμένων» αριστερών και σήμερα:
1. θεωρούν χρέος τους να σε προσηλυτίσουν ….θες δεν θες να τους ακούσεις
2. πρέπει να το πετύχουν με κάθε τρόπο
3. πάντα ήταν αδικημένοι στην ιστορία…
4. παν «μη» αριστερός είναι παλιάνθρωπος, καπιταλιστικό γουρούνι, κλπ…
Έτσι λοιπόν φεύγει στην Κρήτη και έβγαλε τη σχολή με καθυστέρηση 2 χρόνων μεν......αυτοσυντηρούμενος δε!!

Τέλος πάντων πιστεύω καταλάβατε τι τύπος ήταν ο Ανέστης....
....όταν γύρισε απ΄την Κρήτη πήγε στρατό, έκανε Δόκιμος στα τεθωρακισμένα και το καλό ήταν πληρωνόταν και έτσι συνέχισε την αυτοσυντήρηση.
Αφού απολύθηκε ένιωθε επιτέλους "ελεύθερος".....
...είχε την μάνα του βέβαια τώρα να του ζαλίσει τ'αρχίδια με τις ενοχές του αποτυχημένου της γάμου, μιας και είχε χωρίσει μετά από 32 χρόνια το μαλάκα τον πατέρα του, αλλά δεν τον ενοχλούσε τόσο αυτό γιατί την έγραφε και καλά έκανε νομίζω......ο καθένας μας πληρώνει τις επιλογές τους στη ζωή και εδώ μπαίνει τελεία και παύλα!!!
Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν το εξής:
Θεωρώντας η μάνα του ότι ο γιος της δεν έπρεπε να κάνει τα λάθη τα δικά της....άρχισε να προσπαθεί να του βρει νύφες!!!
Ένα μικρό βιβλιαράκι θα μπορούσε να γραφτεί για αυτές τις απόπειρες!


.....ο Ανέστης πλέον κατάλαβε ότι δεν θα γλίτωνε ποτέ από την παράνοια του οικογενειακού του περιβάλλοντος παρά μόνο αν ήταν τελείως ανεξάρτητος και τον αφήναν ήσυχο.....έτσι λοιπόν άρχισε να κάνει 2 ζωές.....η πρώτη ήταν να έχει μια καλή δουλειά για να είναι ανεξάρτητος κλπ και η δεύτερη να κάνει ότι του καυλώσει........να ζήσει τα πάντα.....και να μη βλέπει όρια στα θέλω του......... δηλαδή να ζει όπως γούσταρε ο άνθρωπος…!!!!


Έτσι λοιπόν.......ταξίδεψε αρκετά, δοκίμασε διάφορες δουλειές, έκανε τρελές μπαρότσαρκες τα βράδυα, έπινε τα τσιγαράκια του στο ηλιοβασίλεμα δίπλα στο κύμα, δεν γκομένιζε πολύ μιας και ήξερε ότι είχε την αδυναμία του συναισθηματισμού με τις γυναίκες και δεν χαλούσε την ζαχαρένια του για τίποτα.
Δεν είχε παρέα?....κανένα πρόβλημα για τον Ανέστη!!!
Ραδιάκι-μπυρίτσα-βιβλίο,κανάς καλαματιανός "παππάς" αν βρισκόταν....και ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο ή άραγμα σε καμιά παραλία στη Λούτσα, στο Πόρτο-Ράφτι, κλπ. Περίεργο πράγμα πως βρίσκει την ισορροπία του στη ζωή ο άνθρωπος καμιά φορά.



Έτσι λοιπόν την περνούσε φίνα ο φίλος μας και δεν γούσταρε να είναι κοντά σε μίζερους ανθρώπους με καμία παναγία........έλεγε...
"άϊ στο διάολο ρε.....μια ζωή θα έχουμε προβλήματα...αν συζητάμε για αυτά συνέχεια την κάτσαμε τη βάρκα"......και έτσι μας είχε περάσει στην παρέα αυτή τη νοοτροπία που μας άρεσε πολύ!!! Θα συζητούσαμε τα προβλήματά μας ρε παιδί μου αλλά με αναλογία 1:5
Έρχεται λοιπόν μια μέρα και μας λέει τι είχε πάθει: άρχισε να του λέει η μάνα του για την κόρη του τάδε και της τάδε, που της βρήκαν μία "δόση ναρκωτικών" στο μπουφάν της, και που έχει παρασυρθεί...κλπ,κλπ.....

Κρίμας το κορίτσι να μπλέξει με ναρκωτικά λέει ο Ανέστης και ρωτάει τι βρήκαν στο μπουφάν της αφού πρώτα ξέχεσε και τη μάνα του για ένα ψάξιμο που τού'χε κάνει πιο παλιά.....δηλαδή πολλά ψαξίματα του είχε κάνει αλλά σε ένα την έπιασε επ'αυτοφόρω!!!!

...και απαντάει με τρόμο η μάνα του ότι της βρήκαν ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΧΑΣΙΣΙ!!!!!!!!!

Κρατιόταν με το ζόρι να μην σκάσει στα γέλια ο Ανέστης και εμείς είχαμε ξεκαρδιστεί με την φρίκη- στυλ Φώσκολου στο καλημέρα ζωή, που είχε φάει η μάνα του.
Τον παρακαλεί λοιπόν η μάνα του να πάει κάτι πράγματα στο σπίτι των οικογενειακών φίλων τους, τους οποίους τους συμπαθούσε πολύ και ο ίδιος και να τους δει κιόλας!
...που να ξέρει όμως ότι ήταν παγίδα το όλο θέμα....
Φτάνει σπίτι τους στο Χολαργό........μιλάνε γενικά λιγάκι και μετά αρχίζουν τα ζόρια!!!!!
Και κοίτα τι όμορφη είναι η κόρη μας να του λένε.......και να του δείχνουν φωτογραφίες της, και κρίμα να μην έχει βρει ένα σοβαρό παιδί σαν και σένα για την κόρη μας και σε παρακαλούμε μίλησέ της αν θελήσεις κλπ,κλπ!!!
......έφυγε από το σπίτι τους ο Ανέστης και σιχτήριζε θεούς και δαίμονες.....βέβαια όταν μας τα έλεγε όλα αυτά είχαμε πέσει κάτω από τα γέλια αλλά η θέση του ήταν δύσκολη.
Θυμάμαι μας έλεγε: "και τι να της πω εγώ ρε της κοπέλας που μου φαίνεται μια χαρά το κορίτσι??.....και από που και ως που να της μιλήσω εγώ για να ικανοποιήσω τον κάλο των γονιών μας???.....άκου δύο δόσεις χασίσι!!!!!.....α ρε ζώα που κάνετε και τους κουλτουριάρηδες και καλλιεργημένους γονείς....ζείτε γεμάτοι προκαταλήψεις.....αν δεν ξέρεις και λίγο από πεζοδρόμιο......δεν ξέρεις σε τι κόσμο ζείς την σήμερον ημέρα!!!"
....και είχε δίκιο ο άτιμος....
Τέλος πάντων, φεύγει από το σπίτι τους και σκεφτόταν πως να αποφύγει την όλη φάση χωρίς να παρεξηγηθεί με τους ανθρώπους.
Τελικά απλά τους έγραψε….πάτησε και ένα χέσιμο στη μάνα του και ησύχασε!!!
Σήμερα είναι καλύτερα από ποτέ.......ζει αρκετά χρόνια μόνος του....τη μάνα του τη βλέπει μια φορά στις 2 βδομάδες..."για να μην ξεθαρεύει" όπως λέει ο ίδιος.....έχει μια καλή δουλειά όπως του λένε διάφοροι.....είναι ένα σοβαρό μέλος της κοινωνίας μας.... γελάει πολύ με το παρελθόν...... κάνει πάντα σχέδια που ίσως και να μην υλοποιηθούν ποτέ αλλά δεν έχει σημασία, όπως λέει, γουστάρει ακόμα τα ηλιοβασιλέματα....τα ουζάκια του....τα τσιγαριλίκια του που και που με μερικούς παλιούς καλούς φίλους...."έτσι για να μην παρασοβαρέψουμε" όπως λέει.....και όταν τον πολυζαλίζει ο κόσμος με "τα πρέπει" .....ρίχνει και καμιά χριστοπαναγία....."έτσι για να πάει καλά η μέρα"....και κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα σε γκόμενες, φίλους κλπ.
Με λίγα λόγια....ότι είναι το δείχνει χωρίς μα και μου.....και τον γουστάρω πολύ γι'αυτό!!
Νά'σαι καλά ρε μάγκα!

εισαγωγή

Καλώς σας βρήκα!!

Αυτό το post είναι επεξηγηματικό........

Λίγες πληροφορίες για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

"Το μεγάλο μας τσίρκο" ήταν μία θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλη που παίχτηκε το 1973 στο θέατρο Αθήναιον και είχε ως θέμα την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας τα νεότερα χρόνια.....το θέμα ένα....τα μηνύματα άπειρα.....


Βασικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη αλλά και πολλοί άλλοι, όπως ο Δ. Παπαγιανόπουλος, ο Τ.Περλέγκας, ο Σ.Κωνσταντόπουλος, σε μικρότερους ρόλους αλλά εξίσου σημαντικούς.

Στο τραγούδι ο μοναδικός Νίκος Ξυλούρης.

(φώτο Καρέζη-Ξυλούρης)

Εγώ δεν είχα γεννηθεί τότε αλλά μεγαλώνοντας και εξερευνώντας τον μουσικό πλούτο της χώρας που γεννήθηκα, κόλησα στον Νίκο Ξυλούρη και έψαχνα......έτσι έπεσε και στα χέρια μου το βυνίλιο(τότε) του μεγάλου μας τσίρκου.

Δεν καταλάβαινα πολλά τότε(στα 15 μου) αλλά με μάγευε η φωνή του Νίκου στα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και άκουγα και ξανάκουγα......όσο περνούσαν τα χρόνια καταλάβαινα και θεωρώ ότι το θέμα είναι και σήμερα επίκαιρο.

Δεν έχετε παρά να το ακούσετε και αποφασίσετε μόνοι σας.

Θα κλείσω την εισαγωγή μου με ένα μικρό κομμάτι του θεατρικού διαλόγου.

(Στη σκηνή οι Μεγάλες Δυνάμεις συζητούν, ενώ πίσω τους ο Χορός κινείται με αργές κινήσεις, γράφει συνθήματα και πανό, ετοιμάζει την κινητοποίησή του διεκδικώντας «Σύνταγμα», «Ελευθερία», κλπ.)

ΑΓΓΛΙΑ : Να έχουν Σύνταγμα ή να μην έχουν ;
ΡΩΣΙΑ : Αφού δεν είχαν γιατί να έχουν ;

ΑΥΣΤΡΙΑ : Θα τους παρέσυραν αυτοί που έχουν !
(κοιτάζει απειλητικά προς τη Γαλλία)

ΑΓΓΛΙΑ : Να αρκεστούν εις αυτά που έχουν !

ΓΑΛΛΙΑ : Δεν είναι και ώριμοι για να το έχουν !

ΡΩΣΙΑ : Είναι κι ανώριμοι για να το έχουν.

ΓΑΛΛΙΑ : Για το καλό τους ας μην το έχουν.

ΑΓΓΛΙΑ : Δεν επιτρέπεται να το έχουν.

ΑΥΣΤΡΙΑ : Αποφασίζουμε να μην το έχουν.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : Να μην το έχουν.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : Ιερά Συμμαχία Και ... (τραγουδούν και χορεύουν)
Είμαστε τέσσερις δυνάμεις
Με καθήκοντα υψηλά
Η Ευρώπη να μην πάθει
από των μικρών τα λάθη
Τρα λα λα λα λα λα λα

ΑΓΓΛΙΑ : Και αν επιμένουν να το έχουν ;

ΓΑΛΛΙΑ : Και αν το έχουν χωρίς να το έχουν ;

ΑΥΣΤΡΙΑ : Τι εννοείτε έχουν - δεν έχουν ;

ΓΑΛΛΙΑ : Εάν νομίζουν ότι το έχουν και εις την ουσία δεν το έχουν !

ΑΓΓΛΙΑ : Αυτοί θα χαίρουν πως το έχουν και μεις θα ξέρουμε πως δεν το έχουν !

ΡΩΣΙΑ : Έτσι θα έχουν χωρίς να έχουν και δε θα έχουν ενώ θα έχουν.
ΑΥΣΤΡΙΑ :Αποφασίζουμε να έχουν.

ΓΑΛΛΙΑ : Εάν εμποδίσουμε να έχουν υπάρχει κίνδυνος να έχουν.

ΡΩΣΙΑ : Ο μόνος τρόπος να μην έχουν, είναι να αφήσουμε να έχουν.

ΑΓΓΛΙΑ : Παράδειγμα όσα δεν έχουν.

Είναι όσα αφήσαμε να έχουν. (αποχωρούν τραγουδώντας)